MOĆNI RUSKI NAPAD: Uništena druga najmoćnija gasna kompresorska stanica u Evropi – Bilče-Volica (FOTO/VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 05. 2024. u 18:57

RUSIJA je u subotu uveče ponovo pogodila Ukrajinu masovnim napadima dronovima. Prema izveštajima, eksplozije su se čule u većem delu Ukrajine, uključujući Kijev.

МОЋНИ РУСКИ НАПАД: Уништена друга најмоћнија гасна компресорска станица у Европи – Билче-Волица (ФОТО/ВИДЕО)

"Kindžal" torpedo jači od najvećih brodova / Foto Ministarstvo odbrane RF

Kao rezultat serije ruskih napada u Lavovskoj oblasti u zapadnoj Ukrajini, uništena je druga najveća gasna kompresorska stanica u Evropi, Bilče-Volica, tvrde ruski izvori. Informacije o značajnoj šteti na objektu dobijene su od lokalnih vlasti i potvrđene iz nezavisnih izvora.

Gasna kompresorska stanica Bilče-Volica odigrala je ključnu ulogu u obezbeđivanju gasa ne samo Ukrajine, već i drugih evropskih zemalja. Njen kapacitet je omogućio transport značajnih količina prirodnog gasa, što je čini izuzetno strateški važnim objektom u energetskoj infrastrukturi regiona.

Napad na stanicu se dogodio noću. Šteta je bila značajna, a obnova stanice zahtevaće značajne vremenske i finansijske troškove.

Uništene su sve glavne zgrade, glavna kontrolna soba, remonti deo i oprema, upravna zgrada, ulaz, gasna pumpa, itd.. Dotrajali gasovodi ostaju na zalihama.

ŽESTOKI NAPAD RUSIJE NA UKRAJINU

Prema informacijama koje stižu iz različitih izvora, udari ruskih bespilotnih letelica dogodili su se u Kijevu, Vinici (jugozapadno od prestonice), Sumi (severoistok), Čerkasima, Nikolajevu i Odesi (jug), između ostalih.

Eksplozije su se čule širom većeg dela zemlje, od kojih su mnogi regioni proglašeni uzbunom. Za sada nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

U međuvremenu, zabeležene su i eksplozije na poluostrvu Krim, koje je

Moskva anektirala 2014. godine, što Kijev i njegovi zapadni saveznici ne priznaju.

Protivvazdušna odbrana u Sevastopolju odbila je raketni napad, rekao je preko Telegrama zvaničnik kojeg je imenovala Moskva Mihail Razvazaev. Prema njegovim rečima, nema prijavljenih žrtava, niti štete na političkoj infrastrukturi.

SNIMLjENO JE ODBIJANjE UKRAJINSKOG NAPADAU LUCI NOVOROSIJSK

Na mreži se pojavio novi snimak koji prikazuje jednu od epizoda uspešnog odbijanja napada ukrajinskih dronova na brodove ruske mornarice u Novorosijsku. Snimak zabeležen tokom incidenta pokazuje visoku efikasnost ruskih PVO sistema i koordinisan rad posada.

Prema dostavljenim informacijama, napad se dogodio ujutru, kada je nekoliko ukrajinskih dronova pokušalo da se približi ratnim brodovima koji se nalaze u luci Novorosijsk.

Video prikazuje kako sistemi protivvazdušne odbrane otkrivaju i uništavaju ciljeve. Sudeći po snimcima uništenja dronova, ovi su već stigli do luke Novorosijsk, ali nisu mogli da izazovu štetu.

Ruski vojni stručnjaci napominju da su ovakvi napadi sve češći, što zahteva stalno povećanje stepena pripravnosti i modernizaciju odbrambenih sistema. U ovom slučaju, brza akcija nam je omogućila da izbegnu štetu na brodovima i spreče moguće žrtve.

Sa druge strane, ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da je uništilo ruski minolovac projekta 266M „Kovrovec“.

MINOLOVAC KOVROVEC

Ukrajinske odbrambene snage tvrde da su u noći između 18. i 19. maja uništile Kovrovec, pomorski minolovac Projekta 266-M koji pripada Crnomorskoj floti Rusije. Kako prenose ukrajinski mediji, Ukrajinska mornarica je zajedno sa svojom “braćom po oružju” uništila brod, što sugeriše na operativno obaveštajnu pomoć zapada.

Minolovac je brod posebne namene koji ima zadatak da traži, otkriva i uništava pomorske mine i vodi brodove kroz minska polja.

Brod za koji Ukrajinci tvrde da su uništili, trenutno bez bilo kakvog konkretnog dokaza, je modifikovan i razlikuju se od svojih sovjetskih prethodnika po tome što je ima napredniju opremu za otkrivanje i uništavanje mina i niže akustičko polje.

Morski minolovac Kovrovec, sa posadom od 68 ljudi i dužinom od 61 metar, pripada klasi Projekta 266-M, u NATO-u poznatoj kao klasa Jurka. Ova klasa sovjetskog porekla detektuje mine do 150 metara dubine i ima dva pomorska topa AK-230M kalibra 30 mm sa instaliranim radarom visoke rezolucije LINKS(Lynx).

Prema informacijama Crnomorske flote, 40 brodova koji pripadaju ovoj klasi izgrađeno je između 1963. i 1971. godine.

Nakon ukrajinskih napada dronovima i raketama, ruska vojska je povukla neke brodove iz luka na Krimu nakon uspešnih ukrajinskih udara na Crnomonsku flotu, rekao je ukrajinski portparol mornarice Dmitro Pletenčuk u martu.

Rusija je počela preraspoređivanje Crnomorske flote u Novorosijsku prošle godine nakon serije ukrajinskih udara, uključujući raketni napad na štab u Sevastopolju 22. septembra. Sada je, prema istom Pletenčuku, „sva najvrednija imovina povučena”.

Rusija je preduzela niz koraka za rešavanje kontinuirane pretnje, uključujući smenu komandanta ruske mornarice u martu.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića