ZELENSKI ODBIO MAKRONOV PREDLOG O PRIMIRJU U UKRAJINI: Oglasio se i predsednik Putin

Novosti online

18. 05. 2024. u 08:49

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski odbacio je ovog leta poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona na olimpijsko primirje, rekavši da bi to moglo pomoći Rusiji da prebaci trupe i opremu u Ukrajinu.

ЗЕЛЕНСКИ ОДБИО МАКРОНОВ ПРЕДЛОГ О ПРИМИРЈУ У УКРАЈИНИ: Огласио се и председник Путин

Foto: Profimedia

Kako se navodi u saopštenju iz Jelisejske palate, Makron je u telefonskom razgovoru istovremeno obavestio Zelenskog o svom „interesovanju za olimpijsko primirje“ i govorio o vojnom snabdevanju Kijevu koje će biti izvršeno „u narednim danima i nedeljama“.

Zelenski je rekao novinarima AFP-a da ga je kao odgovor na Makronov poziv upitao „ko može da garantuje da Rusija neće iskoristiti ovo vreme da pošalje svoje trupe na našu teritoriju“.

On je rekao da je Ukrajina „protiv svakog primirja koje igra na ruku neprijatelju“.

Oglasio se i predsednik Rusije

Nekoliko sati ranije, ruski predsednik, koji je otputovao u Kinu, implicirao je da se protivi olimpijskom primirju jer je njegovoj zemlji zabranjeno učešće na Olimpijadi zbog invazije na Ukrajinu.

Makron je rekao da želi da "učini sve" da za vreme Olimpijskih igara širom sveta zavlada olimpijsko primirje. Rekao je da mu je predsednik Si Đinping dao podršku početkom maja.

Nije poznato da su Si i Putin, koji su se sastali u Pekingu u četvrtak, razgovarali o tom pitanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo