ZBOG JASENOVCA HRVATSKA UPUTILA PROTESTNU NOTU CRNOJ GORI: Hrvati zabrinuti jer se spomen na žrtve politizuje

Tanjug

15. 05. 2024. u 13:36

ZAGREBAČKI mediji pišu da je Hrvatska danas uručila protestnu notu Crnoj Gori zbog izjave predsednika Skupštine Andrije Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti rezoluciju o Jasenovcu.

ЗБОГ ЈАСЕНОВЦА ХРВАТСКА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ ЦРНОЈ ГОРИ: Хрвати забринути јер се спомен на жртве политизује

Foto: D. Milovanović

Kako prenosi zagrebački Večernji list, nota "apostrofira neprimerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe", instrumentalizaciju Hrvatske za unutrašnju politiku u Crnoj Gori i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njen put prema Evropskoj uniji.

Iz hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova ova informacija nije zvanično potvrđena, a Večernji podseća da je Hrvatska odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, vlastima u Podgorici iznela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje i zvanično reagovati. 

To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota, piše list.

U noti se izražava zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o, kako se navodi, "Rezoluciji Generalne skupštine UN o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja".


BONUS VIDEO: Svečano otvaranje vetroparka Krivača - prvog vetroparka u Istočnoj Srbiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku