SPREMA SE UDAR NA IZRAEL? Senatori traže da Bajden primenjuje Lihi zakon i na Izrael

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 05. 2024. u 17:11

AMERIČKI senatori pozvali su administraciju predsednika Džozefa Bajdena da jednako primenjuje Lihi zakon i na Izrael, zakonski akt koji zabranjuje pomoć stranim vojnim jedinicama koje nekažnjeno čine zloupotrebe, preneli si danas američki mediji.

СПРЕМА СЕ УДАР НА ИЗРАЕЛ? Сенатори траже да Бајден примењује Лихи закон и на Израел

Foto: EPA

Devet američkih senatora pozvalo je Bajdenovu administraciju da dosledno primenjuje Lihi zakon na Izrael, kao što bi to bio slučaj sa svim primaocima američke vojne pomoći, prenosi Al Džazira.

Lihi zakon predviđa da ukoliko se utvrdi da je neka vojna jedinica iz zemlje koja prima američku vojnu pomoć umešana u ozbiljna kršenja ljudskih prava, pomoć se prekida sve dok vlada zemlje domaćina ne preduzme efikasne korake da pred lice pravde privede odgovorne osobe iz inkriminisane vojne jedinice.

-Moj prethodnik Patrik Lihi napisao je zakon koji zabranjuje američku pomoć stranim vojnim jedinicama koje krše ljudska prava, ali mnoge administracije nisu uspele da jednako primenjuju taj zakonski akt. Moje kolege i ja pozivamo na doslednu primenu Lihi zakona i na izraelske snage, objavio je na svom Iks nalogu senator Piter Velč.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)