PUTINOV AUTOMOBIL U ŽIŽI PAŽNJE SVETSKIH MEDIJA: Unapređena verzija poznate "zveri" prevezla ruskog predsednika na inauguraciju (FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

07. 05. 2024. u 12:15

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin položio je zakletvu na inauguraciji u Moskvi, čime je stupio na dužnost i započeo novi mandat na toj funkciji.

ПУТИНОВ АУТОМОБИЛ У ЖИЖИ ПАЖЊЕ СВЕТСКИХ МЕДИЈА: Унапређена верзија познате звери превезла руског председника на инаугурацију (ФОТО)

Foto: Printscreen

- Zaklinjem se da ću prilikom vršenja ovlašćenja predsednika Ruske Federacije poštovati i čuvati ljudska prava i slobode i prava i slobode građana, da ću poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, čuvati suverenitet i nezavisnost, bezbednost i celovitost države i da ću verno služiti narodu - rekao je Putin prilikom polaganja zakletve u svečanoj sali ruskog Kremlja.

Mediji širom sveta direktno su prenosili inauguraciju predsednika Rusije, a među ostalim detaljima o kojima se tokom prenosa govorilo izdvojila se i priča o automobilu Vladimira Putina koji je ruskog predsednika prevezao iz rezidencijalnog dela Kremlja na svečanost polaganja zakletve. 

Foto: Printscreen

Naime, u pitanju je čuveni "aurus" koji je Putin prvi put koristio na svojoj inauguraciji na mesto predsednika Rusije 2018. godine. Vozilo koje je danas privuklo pažnju svetskih medija predstavlja modernizovanu verziju "aurusa". Unapređen je stereo-sistem, sistem zaštite, a vozilo u kojem se vozi ruski predsednik sada je obezbeđeno i kamerama koje snimaju 360 stepeni.

Restilizovana prednja rešetka, hauba sa smanjenom težinom, kao i nadograđene kočnice karakterišu unapređeni model automobila ruskog predsednika. 

Foto: Printscreen

Takođe, na današnjoj inauguraciji prvi put su u motorkadi ruskog predsednika mogli biti viđeni i električni motocikli "aurus merlon", koji su prilagođeni za niske temperature, kakva je i danas bila u Moskvi. 

Foto: Printscreen

Podsetimo, ruska kompanija Aurus napravila je prvi postsovjetski ultraluksuzni automobilski brend, čija vozila koristi zvanična delegacija ruskog predsednika za njegovu vožnju. Putin je ovim automobilom zamenio limuzine marke "ZIL", koje su godinama prevozile sovjetske predsednike, kao i automobil "Mercedes-Benz S 600 Guard Pullman" koji je koristio Putin.

Podaci o Putinovoj limuzini

Putinova limuzina nosi kodni naziv Kortež (Aurus-41231SB ili Senat Limousine), što se prevodi direktno u "kortež", što znači pratnja ili povorka. Prednja strana ima ogromnu hromiranu rešetku sa vertikalnim šipkama koje naglašavaju veličinu automobila. Pravougaoni farovi uzrokuju "Chrysler 300". Iza zadnjeg stakla se vraća dugačak rep, a zadnja svetla primaju signale iz "S klase". Ovaj džinovski automobil izgleda kao mešavina "Mercedes-Benz S-Class" i "Rolls-Royce Phantom".

Tehničke informacije su i dalje veoma oskudne. Za limuzinu se tvrdi da koristi V12 turbo motor sa 850 konjskih snaga (634 kilovata), koji dolazi od "Porsche Engineering" i devetostepeni automatski menjač razvijen u Rusiji.

Neke od najupečatljivijih karakteristika automobila uključuju ran-flet gume specijalno dizajnirane da ostanu funkcionalne neko vreme nakon što se guma probuši tokom vožnje, pa se tako vožnja može nastaviti brzinom od 50 do 90 kilometara na sat još dodatnih 150 do 300 kilometara. Aurus poeseduje kamere za noćno gledanje, ojačano staklo od šest centimetara, sistem kompresije vazduha, oklop i izlaz u slučaju opasnosti kroz prtljažnik.

Automobil sa sedam sedišta takođe može da izdrži napade hemijskim gasom i bombardovanja, a može da bude u potpunosti potopljen u vodi, naveo je u jednom od tekstova o ruskom predsedniku Miror.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)