U JEDNOM SCENARIJU RUSIJA ĆE PREDUZETI MERE ZA NUKLEARNO OBUZDAVANJE: Ako Vašington bude povukao ovaj potez, probudiće gnev Moskve

Милица Шкорић
Milica Škorić

06. 05. 2024. u 11:20

PLANOVI SAD za raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Azijsko-pacifičkom regionu neizbežno će izazvati trku u raketnom naoružanju, a Rusija će biti prinuđena da odgovori na nove pretnje bezbednosti i preduzme mere da je osigura, izjavio je specijalni ambasador ruskog Ministarstva spoljnih poslova Grigorij Maškov.

У ЈЕДНОМ СЦЕНАРИЈУ РУСИЈА ЋЕ ПРЕДУЗЕТИ МЕРЕ ЗА НУКЛЕАРНО ОБУЗДАВАЊЕ: Ако Вашингтон буде повукао овај потез, пробудиће гнев Москве

Foto: Printskrin

- Jasno je da to ne sluti dobro globalnoj stabilnosti. Američki planovi, ako budu sprovedeni, neizbežno će izazvati snažan talas multilateralne trke u raketnom naoružanju sa svim posledicama koje iz toga proizilaze. Mi ćemo, sa svoje strane, biti prinuđeni da reagujemo na nove pretnje našoj bezbednosti i preduzećemo sve neophodne mere da je osiguramo, uključujući, ako je potrebno, i u oblasti nuklearnog obuzdavanja. Na kraju krajeva, na udaru američkih raketa mogli bi se naći kritični ruski objekti, uključujući komandne punktove i baze naših nuklearnih snaga - objasnio je Maškov.

On je podsetio da su ruske vlasti više puta govorile da se Rusija neće osećati u obavezi za jednostrani moratorijum na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa kada se američke rakete kopnenog baziranja pojave u različitim regionima sveta, pre svega u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu.

- Ipak, američka vojska otvoreno izjavljuje da će se kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa pojaviti u azijskom regionu do kraja godine i tamo ih već isporučuju za upotrebu tokom vežbi. Pre izvesnog vremena, slični raketni sistemi američke proizvodnje počeli su da se pojavljuju tokom vojnih vežbi u Evropi - naglasio je diplomata.

On je dodao da je danas teško davati prognoze za stratešku stabilnost i elemente njene buduće formule.

- Teško je davati prognoze vezane za stratešku stabilnost, uključujući različite elemente njene buduće formule, ako je to uopšte moguće. Najverovatnije će se povećati težina raketne komponente i to u bliskoj vezi sa novim tehnologijama, uključujući veštačku inteligenciju, hipersonične raketne motore, klizeće bojeve glave, itd - objasnio je Maškov.

Maškov je ocenio da će Rusija u budućnosti morati da poveća svoj raketni arsenal kako bi „obeshrabrila“ sve protivnike da je testiraju.

- Sada smo u fazi otvorenog sukoba koji, nadam se, neće rezultirati direktnim oružanim konfliktom. Biće neophodno sveobuhvatno proceniti faktor zapadne koalicije u kontekstu daljih koraka ka jačanju odbrambenih sposobnosti zemlje, uključujući i povećanje raketnog arsenala, kako bi se potencijalni neprijatelj obeshrabrio da testira snagu Rusije - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, trenutno rusko rukovodstvo čini mnogo u tom pravcu, ali će, po svemu sudeći, biti potrebno još više napora da se zaustave rastuće pretnje koje dolaze sa kolektivnog Zapada, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina „došlo je do značajnog povećanja uloge raketnog naoružanja u vojnim strategijama ključnih regionalnih igrača“.

- Tehnički napredak i uvođenje novih tehnologija doveli su do kvalitativnog poboljšanja svih glavnih karakteristika raketa – od taktičkih do interkontinentalnih. Uz domet i masu nosivosti, u prvi plan dolazi sve veća tačnost, brzina i sposobnost savladavanja sistema protivraketne odbrane - rekao je Maškov.

Kako je naveo, „kombinacija ovih pokazatelja u velikoj meri povećava sposobnost država da pogode kritične vojne i infrastrukturne objekte duboko u neprijateljskoj teritoriji i izvrše strateške udare, bez obzira na to da li rakete nose oružje za masovno uništenje ili ne“.

- Svi ovi faktori, uključujući američki globalni sistem protivraketne odbrane, nacionalne raketne sposobnosti njenih suseda i drugih, kao i rizici i pretnje povezane sa njima, moraće da se uzimaju u obzir u našoj raketnoj strategiji - zaključio je Maškov.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD - Posade 2S3 Akacija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom