POTEZ IMAO ZA CILJ OČUVANJE VERSKIH VREDNOSTI: Irak kriminalizuje istopolne odnose sa maksimalnom kaznom od 15 godina zatvora

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

27. 04. 2024. u 22:42

PARLAMENT Iraka usvojio je danas zakon kojim se kriminalizuju istopolni odnosi, uvodeći maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora za to krivično delo.

ПОТЕЗ ИМАО ЗА ЦИЉ ОЧУВАЊЕ ВЕРСКИХ ВРЕДНОСТИ: Ирак криминализује истополне односе са максималном казном од 15 година затвора

Foto: Profimedia

Ovaj potez je, kako navodi Rojters, imao za cilj očuvanje verskih vrednosti, ali su ga aktivisti za ljudska prava osudili kao najnoviji napad na LGBT zajednicu u Iraku.

U samom tekstu zakona navodi se da on ima za cilj "zaštitu iračkog društva od moralne propasti i upozorava na homoseksualnost koja je zavladala svetom".

Zakon su podržale uglavnom konzervativne šiitske muslimanske stranke koje čine najveću koaliciju u većinsksadi muslimanskom iračkom parlamentu.

Ovaj akt "o suzbijanju prostitucije i homoseksualnosti" zabranjuje istopolne odnose uz pretnju kaznama od najmanje 10, a maksimalno 15 godina zatvora i predviđa najmanje sedam godina zatvora za svakoga ko promoviše homoseksualnost ili prostituciju.

Takođe, propisuje kaznu od jedne do tri godine zatvora za svakoga ko promeni "biološki pol" ili za muškarca koji nosi feminiziranu odeću.

Predlog zakona je prvobitno uključivao smrtnu kaznu za istopolne činove, ali je izmenjen zbog snažnog protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja, navodi Rojters.

- Usvajanje anti-LGBT zakona od strane iračkog parlamenta potvrđuje da se u Iraku užasno krše prava LGBT osoba i ozbiljan je udarac za osnovna ljudska prava - rekla je Raša Junes, zamenica direktora programa za prava LGBT osoba u organizaciji Hjuman rajts voč.

 

BONUS VIDEO:IZRAELSKI NAPAD -  Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)