"GENOCID U GAZI MORA SE ZAUSTAVITI": Premijerka Severne Irske oštro kritikovala Izrael

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

27. 04. 2024. u 21:06

TOKOM Nacionalnog marša za Palestinu koji je održan u Londonu, O’Nilova, doskorašnja liderka Šin Fejna i prva nacionalistička premijerka Severne Irske, rekla je da je ponosna što učestvuje na skupu solidarnosti s narodom Palestine, prenela je Anadolija.

ГЕНОЦИД У ГАЗИ МОРА СЕ ЗАУСТАВИТИ: Премијерка Северне Ирске оштро критиковала Израел

Foto Tanjug/AP

- Sjajno je videti hiljade ljudi ponovo na ulicama koji pozivaju na prekid pokolja palestinskog naroda. Svi smo svedoci užasa, razaranja Gaze, uništenja naroda Gaze. Sa ovog mesta danas zahtevamo trenutni, bezuslovni i potpuni prekid vatre. Moraju da se okončaju genocid, etničko čišćenje i kolektivno kažnjavanje Palestinaca.To je genocid i to mora prestati - rekla je O'Nilova i pozvala međunarodnu zajednicu da radi na tome.

Ona je ukazala da su svetski lideri, posebno američki državni vrh, suočeni sa izborom - da se drže međunarodnog prava, ljudskih prava i pravde, ili da podržavaju divljaštvo Izraela.

- Rešenje sukoba je u mirovnim pregovorima koji vode do održive palestinske države - poručila je O'Nilova.

U intervjuu za tursku agenciju ona je rekla da britanska vlada "mora da prestane sa naoružavanjem Izraela".

Mišel O’Nil je prošlog meseca tokom sastanka s američkim predsednikom SAD Džozefom Bidenom na Dan Svetog Patrika izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog situacije na palestinskim teritorijama.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, od 7. oktobra ubijeno je najmanje 34.388 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a 77.437 je povređeno.

 

BONUS VIDEO: IZRAELSKI NAPAD  - Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja