NISMO URADILI NIŠTA DA BI DOLILI ULJE NA VATRU Kina opasno zapretila SAD: Nećemo da plaćamo za ono što drugi rade

Милица Шкорић
Milica Škorić

27. 04. 2024. u 08:51

KINA nije dovela do ukrajinske krize niti je njen deo i stoga Sjedinjene Države treba da prekinu da neselektivno uvode jednostrane sankcije kineskim preduzećima, rekao je šef Odseka kineskog MIP za Severnu Ameriku i Okeaniju Jan Tao.

НИСМО УРАДИЛИ НИШТА ДА БИ ДОЛИЛИ УЉЕ НА ВАТРУ Кина опасно запретила САД: Нећемо да плаћамо за оно што други раде

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Kina nije izazvala ukrajinsku krizu, niti je njen deo. Kina nije učinila ništa da bi ‘dolila ulje na vatru’ ili iskoristila situaciju kako bi izvukla korist - rekao je Jan a prenosi Centralna kineska televizija.

Pozicija Pekinga je otvorena i zasniva se na doprinosu moru, pregovorima i političkom rešavanju krize, dodao je on.

- Na međunarodnoj sceni mi delujemo u skladu sa principima i odgovornost koju treba da imamo se neće smanjiti, ali mi nećemo preuzimati na sebe krivicu ili plaćati za ono što rade drugi - naglasio je kineski zvaničnik.

Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je od 24. do 26. aprila u poseti Kini tokom koje se sastao sa predsednikom Si Đinpingom i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem.

Blinken je, između ostalog, rekao da ako Kina nastavi da pruža podršku Rusiji, Amerika će nastaviti sa uvođenjem sankcija kineskim preduzećima.

Američki list „Vol strit džornal“ je objavio da SAD razrađuju finansijske sankcije nekim kineskim bankama kako bi naterale Kinu da prekine komercijalne odnose sa Rusijom iz straha da bi trgovina sa Kinom mogla da ojača vojnu proizvodnju u Rusiji, koja bi onda mogla da pobedi u Ukrajini u „ratu do iscrpljenja“.

BONUS VIDEO: FESTIVAL ZMAJEVA U KINI - Pogledajte nebo u Vejfangu ispunjeno živopisnim karakterima

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja