IZRAEL GUBI PODRŠKU SAVEZNIKA: Svađa Netanijahua s Bajdenom, Kanada prekida isporuku naoružanja, EU pooštrava ton

I. Stanojević

27. 03. 2024. u 17:19

LIDER Izraela, Benjamin Netanijahu, našao se u klinču. Rezolucija Saveta bezbednosti UN, kojom se nalaže hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, dodatno je zamrsila klupko. Ne samo da im odluka SB UN mrsi konce, već im i glavni saveznik, Vašington, stavlja do znanja da im više nije bezrezervna podrška. Šef Bele kuće, Džozef Bajden, opisao je moguću kopnenu ofanzivu na Rafu kao grešku. Netanijahu, međutim, i dalje na tome insistira.

ИЗРАЕЛ ГУБИ ПОДРШКУ САВЕЗНИКА: Свађа Нетанијахуа с Бајденом, Канада прекида испоруку наоружања, ЕУ пооштрава тон

Foto: Profimedia

Istovremeno, Kanada obustavlja isporuke oružja, dok EU takođe pooštrava ton, uključujući i Nemačku. Ogromna zabrinutost u svetu vlada zbog izraelskih vojnih ambicija, ali i zbog rastuće humanitarne katastrofe u palestinskoj enklavi. Po podacima Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze koje kontroliše Hamas, broj poginulih u izraelskoj vojnoj operaciji koja je bila odgovor na napad ekstremističkog Hamasa, premašio je 32.000. Na izraelskoj strani ubijeno je oko 1.160 ljudi, a oko 250 je oteto, što proporcionalnost vojnog angažmana dovodi u pitanje, čak i među bliskim saveznicima Tel Aviva.

Beskompromisan stav Netanijahua oko napada na Rafu da bi se, kako kaže, konačno obračunao sa Hamasom, u kombinaciji sa sve katastrofalnijom humanitarnom situacijom u Pojasu Gaze, izazvao je preispitivanje američkog stava u Savetu bezbednosti UN, navodi Dojče vele. Vašington je, krajem prošle nedelje, predstavio nacrt rezolucije koji je trebalo da utvrdi "potrebu za trenutnim prekidom vatre" u Pojasu Gaze. Iako takav američki nacrt nije prošao zbog veta Rusije i Kine, ipak se smatra jačanjem pritiska SAD na Tel Aviv.

Vašington radi na pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju izraelskih talaca, u zamenu za palestinske zarobljenike. Američki državni sekretar Entoni Blinken upravo putuje Bliskim istokom i razgovara sa svim uključenim stranama. "Dogovor je sve bliže i vrlo je moguć", poručio je on.

Paralelno sa tim, parlament u Otavi je, zahvaljujući glasovima zelenih i liberala, ne samo privremeno obustavio sve isporuke oružja Izraelu, već bi Kanada trebalo da nastavi i rad na rešenju ove dve države. To se povezuje s priznavanjem samostalne palestinske države. Kanadska šefica diplomatije Melani Džoli, kaže da je ta odluka motivisana aktuelnim ratom između Izraela i Hamasa, iako se Otava, kao i SAD, smatra bliskim saveznikom Tel Aviva. To Kanadu stavlja na spisak zemalja koje su zaustavile izvoz oružja u Izrael, na kome su i Japan, Belgija, Holandija i Španija.

Kritike Španije i Irske

UNUTAR EU posebno je Španija postala jedan od najoštrijih kritičara izraelske vojne operacije. Zajedno sa irskim kolegama, španski premijer Pedro Sančez pozvao je Evropsku komisiju da preispita sporazum o pridruživanju sa Izraelom. Madrid i Dablin izrazili su sumnju da će Izrael ispuniti obaveze prema sporazumu, posebno kada je reč o "poštovanju ljudskih prava i demokratskih načela".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku