"UKRAJINA JE DAVLJENIK" Teške reči poljskog predsednika na račun Kijeva - Može da udavi spasioca, da vas povuče sa sobom

Novosti onlajn

20. 09. 2023. u 08:56

POLjSKI predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve one koji pokušavaju da mu pomognu, prenosi Rojters.

УКРАЈИНА ЈЕ ДАВЉЕНИК Тешке речи пољског председника на рачун Кијева - Може да удави спасиоца, да вас повуче са собом

Foto Tanjug/AP

- Davljenik je izuzetno opasan jer može da vas povuče za sobom. Može jednostavno da udavi spasioca - rekao je on na konferenciji za štampu nakon govora u Generalnoj skupštini UN, komentarišući spor oko ukrajinskog žita.

Prema rečima poljskog predsednika, Ukrajina se nalazi u veoma teškoj situaciji, pa „se hvata za sve što može“. Ali Poljska, naglasio je Duda, mora da deluje u svom interesu i da se štiti, jer ako davljenik udavi ostale, neće moći da dobije pomoć.

Pored toga, pozvao je Kijev da ne zaboravlja da dobija pomoć od Poljske.

- Postoje poslovni krugovi koji imaju interese u Ukrajini i žele da prodaju žito što brže i po najnižoj ceni. Moramo da se zaštitimo od toga - zaključio je Duda.

Evropska komisija je sredinom septembra odlučila da ukine ograničenja na uvoz žita iz Ukrajine u pet zemalja EU koje se graniče sa njom, ali je Kijev obavezala da uvede mere kontrole izvoza. Nakon toga, vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske saopštile su da jednostrano produžavaju zabranu.

Kijev je odgovorio podnošenjem tužbi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a ministar ekonomije Taras Kačka zapretio je uzvratnim sankcijama i zabranom uvoza voća i povrća iz Poljske. Na to su tri zemlje EU najavile da će bojkotovati sastanke platforme za koordinaciju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo