NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

EKO TERETANE: Inovativno rešenje za promociju održivog vežbanja

Novosti online

25. 08. 2023. u 22:27

"MENS sana in corpore sano" je latinska izreka koju svi znamo. Ali, koliko je se pridržavamo? Ako zaista vodimo računa o zdravlju svog tela i svesni smo da je fizička aktivnost neophodna za naše opšte zdravlje i dobro raspoloženje, svesni smo i toga da mesta na kojima vežbamo, uključujući i teretane, treba da promovišu zdrav način života. Zato se u modernom dobu sve više radi na implementaciji koncepta ekoloških teretana koje promovišu vežbanje u uslovima koji su potpuno ekološki prihvatljivi.

ЕКО ТЕРЕТАНЕ: Иновативно решење за промоцију одрживог вежбања

Foto: UNDP

Cilj ovako značajnog projekta za budućnost jeste podizanje svesti o važnosti upotrebe prirodnih materijala koji ne štete životnoj sredini, kao i činjenica da smo deo prirode i samim tim vežbanje u ovakvom ambijentu doprinosi opštem zdravlju organizma.

Prednosti vežbanja koje doprinosi životnoj sredini

Prednosti vežbanja u ekološki uređenoj teretani su mnogo veće od običnih teretana.

Vazduh eko teretana je pročišćen, zelen i omogućava svima koji vežbaju da osete maksimalni doživljaj prirode u svom okruženju. Vežbanje na travi je zdravo za kičmu i blagotvorno deluje na psihu. Zelenilo kojim je ukrašena teretana poboljšava mentalno zdravlje, te se prilikom vežbanja čovek na najbolji mogući način oslobađa od stresa sa kojim se svakodnevno susreće.

Eko dizajn enterijera čini da prostorije dišu i vraćaju nas onome čemu pripadamo – prirodi.

Ovakav projekat održivog vežbanja podrazumeva odbacivanje plastike koja najviše šteti prirodi i nije pogodna za reciklažu, koja je veoma važna za poboljšanje životne sredine.

Eko teretana je u svoj prostor uvrstila samo materijale koji se mogu naći u prirodi.

Vežbajmo u prirodi

Poznato je da vežbanje u prirodi deluje opuštajuće na mozak i mišiće. Dizajn enterijera koji upućuje na prirodu  je odličan način da iskoristimo njene dobrobiti, primenivši to tamo gde može najbolje da utiče na fizičko i mentalno zdravlje.

Standardno pravljene teretane, iako doprinose vašem zdravlju, ne oslobađaju hormon sreće u dovoljnoj meri kao kad boravite u prirodi.

Upravo zbog toga je vežbanje u ovakvim teretanama pun pogodak.

Kako izgleda i šta sadrži eko teretana u zatvorenom prostoru

Čitav prostor je inspirisan prirodom, kao i sprave teretane, kojih nema mnogo kao u ostalim teretanama. Prostor se sastoji od zelenila koje je raspoređeno po podu i zidovima, dok su sprave uglavnom napravljene od drveta.

Najpoznatije mašine koje se nalaze u skoro svim teretanama širom sveta, bile bi zamenjene alternativnim spravama kao što su: vreće sa peskom, kanapi, lopte, šipke, grede i tegovi. Svi ovi dodaci za vežbe izgrađeni su od prirodnih materijala poput drveta, bambusa, gume, kože i platna.

Osvetljenje je takođe maksimalno prilagođeno prirodnom svetlu. U teretani postoji i vid aromaterapija, jer se prostor čisti borovom esencijom, koja pozitivno utiče na mozak. Prostor se osvežava upotrebom pročišćivača vazduha.

Vršac dobio prvu Eko teretanu u Srbiji

Uz podršku Evropske unije, na gradskom jezeru u Vršcu 23. juna ove godine otvorena je prva Eko teretana u Srbiji.

Ovaj jedinstveni prostor za rekreaciju ima 12 sprava za vežbanje, napravljenih od drveta koje je nekada plutalo rekom Savom. Zahvaljujući ovoj teretani stanovnici Vršca moći će da vežbaju u prirodi i u skladu sa njom. Cilj je da se na ovaj način podigne svest rekreativaca o značaju smanjenja otpada i očuvanja životne sredine.

Eko teretanu je osmislio profesor sporta Marko Ćirić, a realizovana je zajedno sa Centrom za unapređenje preduzetništva mladih, zahvaljujući tehničkoj i finansijskoj podršci Evropske unije, u okviru inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji”. Projektni menadžer delegacije Evropske unije u Srbiji, Antoan Avinjon, istakao je da Vrščani imaju veliku korist od Eko teretane jer mogu da vežbaju na otvorenom, pored Gradskog jezera.

- Mi u Evropskoj uniji verujemo da zaštita životne sredine dolazi sa razvijanjem svesti građana. Ova Eko teretana je prva napravljena u Srbiji. To je mesto gde građani mogu da vežbaju i da održavaju svoje zdravlje, kao i da razvijaju svest o značaju cirkularne ekonomije. Zahvaljujući kreativnosti i trudu Marka Ćirića, finansijskoj podršci Evropske unije, kao i UNDP projektu “EU za Zelenu agendu u Srbiji”, drvo se prikuplja iz reka kao otpad i ponovo koristi kao fantastične sportske sprave. Dobro došli u prvu održivu teretanu u Vršcu!- poručio je Avinjon.

- Ova inovativna ideja pokazuje kako se principi preduzetništva i cirkularne ekonomije mogu udružiti za promovisanje održivih rešenja u oblasti sporta. Eko teretana ne smo da podstiče na fizičku aktivnost, već i podiže svest o značaju očuvanja životne sredine i efikasnog korišćenja resursa. Pozivam i sve ostale inovatore da se prijave na naš Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede, koji je otvoren do kraja 2026. godine - kaže Radovan Nikčević, menadžer projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

U odnosu na klasičnu mehaničku, Eko Teretana svojim kombinovanim spravama pruža veće mogućnosti za vežbanje. Namenjena je  svim uzrastima, bilo da je reč o rekreativcima ili o profesionalnim sportistima, jer svaka od sprava ima mogućnost dodavanja opterećenja od 50kg. Takođe, na svakoj spravi nalazi se uputstvo kako se pravilno koristi. Autori Eko Teretane planiraju da na isti način od drveta iz reka prave kreativne igraonice za decu i parkove za pse.

Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića