Vratili su se kući kao pobednici. Odbojkaši su radosni zbog bronzane medalje, ali na dočeku na Aerodromu „Nikola Tesla“ nisu mogli da sakriju da su i pomalo razočarani što u Krakovu nisu osvojili titulu prvaka Evrope. Uvereni su, posle odgledanog finala, da bi za razliku od Nemačke, nadmudrili Rusiju.

– Ponosan sam na momke što su posle poraza u polufinalu i neprospavane noći uspeli da pronađu emotivnu i fizičku snagu da pobede i osvoje medalju. U isto vreme sam jako razočaran, jer sam posle sinoćnjeg finala i iskustva u duelima sa Rusijom na velikim takmičenjima ubeđen da ne bismo sada nosili bronzu već zlatnu medalju da smo se našli u finalu. Međutim, imamo bronzu i mislim da će njena vrednost dobiti na značaju kada se emocije malo slože – istakao je selektor Nikola Grbić.

Kormilar Srbije je podsetio da je šampionat bio veoma ujednačen i da se još jednom videlo da u Evropi ima bar 10 reprezentacija vrhunskog kvaliteta.

– Već sam govorio, da nam je neko pre EP davao bronzu oberučke bih je prihvatio. To se potvrdilo u Poljskoj, jer osvajači medalja na prošlom EP nisu stigli do podijuma. Kvalitet odbojke se podigao, danas svi igraju jako brzo, organizovano, imaju dobre uslove za rad i ponekada emocija pravi razliku na terenu. Mislim da je biti među tri najbolje reprezentacije u Evropi veliki uspeh – naglasio je Grbić.

Kapiten Dragan Stanković podsetio da je svima u glavi bila medalja, ali i da je bilo nezahvalno prognozirati, jer je konkurencija na EP velika.

– Za nas i nije bilo velikih iznenađenja, jer znamo koliko samo EP, koliko određene utakmicu mogu da motivišu ekipe da igraju iznad svog maksimuma. Naš prvi test je bilo otvaranje na fudbalskom stadionu u Varšavi protiv Poljske, gde smo pre tri godine izgubili. Pokazali smo posle tog poraza da smo sazreli i da smo spremni za nešto više. I zaista smo bili blizu ulasku u finale. Desilo se to što se desilo i ponosan sam na saigrače što su za 24 sata uspeli sve da prevaziđu i da se sa Belgijom bore do poslednjeg poena.

Nemanja Petrić je ponosan na to što je ekipa pokazala da ima veliko srce, što je u meču za bronzu u pojedinim trenucima delovalo nemoguće da će se popeti na postolje:

– Dokazali smo kada je ova ekipa u pitanju da je sve moguće. Imamo veliko srce i nikad ne odustajemo, zato ova bronza jače sija.

Najbolji bloker šampionata Srećko Lisinac podvukao je da je bilo teško od prvog dana priprema do kraja šampionata:

– U četvrtom setu smo pali na dno. Tada smo se pogledali u oči i rekli da možemo da ostanemo i bez bronze, a toliko smo želeli i radili da se nađemo na podijumu. Znali smo da smo morali da se podignemo i da damo sve od sebe. Što se priznanja tiče to je zasluga cele ekipe.

SUZE KAPITENA…

SUZE i drhtav glas posle pobede nad Belgijom govorile su da se kapiten Dragan Stanković oprostio od reprezentacije:
– Ne bih želeo sada to da komentarišem. Biće vremena i bićete obavešteni o odluci. Sada želim da slavim bronzu.

Novosti.rs