NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

DELA STUDENTA KOJI JE ZAPALIO ŽITO:Gradski muzej Somboru bogatiji za slike Vujadina Baneta Sekulića

J. L.

20. 05. 2024. u 16:53

Zavičajna zbirka Likovnog odeljenja Gradskog muzeja u Somboru obogaćena je vrednim darom Sofije Savić, rođene Doroški, iz Novog Sada, koja je poklonila pet slika Vujadina Baneta Sekulića (Sombor, 1921 – 1941), studenta i učesnika NOB-e, streljanog od strane okupatora.

ДЕЛА СТУДЕНТА КОЈИ ЈЕ ЗАПАЛИО ЖИТО:Градски музеј  Сомбору богатији за слике Вујадина Банета Секулића

foto: Gradski muzej Sombor

 Slike su iz porodičnog vlasništva. Iako rađene prema uzorcima poznatih slika, koje su nastale u nižim i višm razredima gimnazije, one pokazuju zavidan talenat inače višestrukuko nadarenog mladog čoveka. U Zbirci zavičajne likovne umetnosti našeg muzeja već se nalazi jedno Sekulićevo delo koje je naslikao kao učenik 6. razreda gimnazije.

Vujadin Bane Sekulić je poticao iz imućne somborske porodice. Bio je bio student tehničkih nauka, rukovodilac Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) za Sombor i član Komunističke partije Jugoslavije, u koju je primljen nedelju dana pre nego što je uhvaćen u prigrevačkom ataru, u akciji paljevine žita 22. jula 1941. godine. I pored strahovitih muka, kojima je bio podvrgnut, nije odao ni jednog od saučesnika. Streljan je 14. avgusta 1941. godine u dvorišnom delu zatvorske zgrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića