NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

ZA GLEDANJE 24 SATA: U Novom Sadu zajednička izložba radova studenata umetnosti iz Kine i Srbije

J. S.

20. 05. 2024. u 11:42

IZLOŽBA radova profesora i studenata Akademija umetnosti iz Kine i Srbije, čija tema je kulturna baština i njena savremena interpretacija, biće otvorena u utorak, 21. maja od 14 sati u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu pod nazivom "Nasleđe i kreativnost", trajaće samo jedan dan a biće otvorena za posete svih 24 sata.

ЗА ГЛЕДАЊЕ 24  САТА:  У Новом Саду заједничка изложба радова студената  уметности из Кине и Србије

Foto/Promo

Radovi kineskih umetnika biće podeljeni u pet grupa: predmeti čiji dizajn je zasnovan na savremenoj interpretaciji tradicionalnog kineskog zanata Jingtalian (ova disciplina podrazumeva umetničku dekoraciju predmeta od metala, najčešće plemenitih, bojama sačinjenima od staklene paste), prikazi restauriranih drevnih kostima pronađenih u arheološkim iskopinama; radovi zasnovani na tradicionalnoj pekinškoj tehnici veza Jingxiu, radovi koji primenjuju bojenje i štampu kroz primenu u tradicionalnoj kineskoj tehnici sečenja papira.Biće prikazana i nematerijalna kulturna baština u digitalnoj formi.

Foto/Promo

Tekst potpisa

Radovi naših studenata, nastali u umetničkom dijalogu kao odgovor na radove kineskih studenata biće predstavljeni u formatu ambalaže i plakata. Sa tri svoja rada koja predstavljaju savremeno viđenje naših tradicionalnih nošnji na izložbi učestvuje i poznati umetnički fotograf Pavel Surovi.

U interaktivnom delu izložbe "Nasleđe i kreativnost" posetioci će imati priliku da pomoću VR naočara i VIVE ručke dožive virtualno iskustvo tradicionalnog kineskog zanata Jingtalian, ali i da učestuju na radionici kineskog sečenja papira (utorak, 21.5. u 15.00 i sreda, 22.5. u 11.00).

Više od stotinu umetničkih radova koji će biti prikazani na ovoj izložbi i njihovi autori imaju ulogu kulturnih ambasadora, povezujući snove mladih ljudi iz Kine i Srbije, postajući živopisan prikaz kulturne i umetničke saradnje i razmene između dve zemlje. Ova izložba takođe unosi novu vitalnost i nadu u dugoročni razvoj prijateljstva između Kine i Srbije.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)