ZATVOREN „KUSTENDORF“: "Uspeh ovog festivala je što vi, mladi ljudi, izvodite umetnička dela i živite umetnost"

Никола Јанковић
Nikola Janković

19. 05. 2024. u 23:19

„11 potkošulja“, predstava Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, u režiji Sime Đukića, najbolje je ostvarenje na ovogodišnjem Pozorišnom festivalu „Kustendorf“. Dodelom priznanja mladim stvaraocima, spuštena je zavesa na ovogodišnje izdanje teatarskih susreta u Mokroj Gori.

ЗАТВОРЕН „КУСТЕНДОРФ“: Успех овог фестивала је што ви, млади људи, изводите уметничка дела и живите уметност

Kustendorf

 Predsednica žirija,Vanja Ejdus, na svečanosti u „Prokletoj avliji“ pročitala je obrazloženje žirija.

- Ova rediteljski vešto vođena predstava kroz smenjivanje scena upečatljive atmosfere i energičnog ritma problematizuje temu nasilja koje se iz školskog sistema prenosi u ratni i obrnuto. Veštom glumom celog ansambla i zaokruženim pozorišnim izrazom predstava na hrabar način obrađuje teme koje korespondiraju sa savremenim svetom - rekla je Vanja Ejdus.

Festival je zatvorio Emir Kusturica, osnivač festivala „Kustendorf“.

Kustendorf

- Oni ljudi koji žive nešto duže, a ja ipripadam takvima, znaju kako je pre 30 ili 40 godina kada se pojavio Bob Vilson i kad su se pojavili teatri koji su rušili ideju građanskog pozorišta, predskazivali kraj teatra. I kraj svega. Desilo se da to nije bio kraj umetnosti, već je rođena nova. U našem trenutku svet je jedan veliki teatar, danas smo svedoci putem medija da je nestao iranski predsednik, juče je upucan premijer Slovačke, a šta će biti sutra? To mogu biti događaji koji su po intenzitetu i jačini snažniji od onih koje umetnost predstavlja, od onih koje možemo videti na filmu - naglasio je Kustirica – Umetnost u svemu tome nije mrtva, naprotiv, ideja da se iz stvarnosti izvlači ono što je 1937. napisano u „Životinjskoj farmi“ ili ono što je neko napisao pre tri dana, svedoči da umetnost može da bude terapijski ustanovljena u vidu predstave. I to je ono što je velika radost Jevanđelja, nisu to puka proročanstva već metaforična dela koja se tumače i hiljadama godina kasnije. Uspeh ovog festivala je što vi, mladi ljudi, izvodite umetnička dela i živite umetnost.

Nagradu „Zlatni list“ primio je reditelj Simo Đukić, student u klasi Egona Savina i Kokana Mladenovića.

- Tema kojom smo se bavili je važna jer nas suočava sa tim šta znači ubiti drugog čoveka, koga u ratu nazivamo neprijateljem - rekao je Đukić primajući priznanje.

Kustendorf

Glumačke nagrade pripale su Veljku Stevanoviću iz „11 potkošulja“ i Marti Šćekić sa novosadske akademije. Specijalna nagrada pripala je ansamblu predstave „Životinjska farma“ Akademije umetnosti u Beogradu za scenski pokret, ujednačenost izraza i prilagođavanje igre specifičnom ambijentu, kao i za odabir teme i kolektivni duh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SKANDAL NA KONFERENCIJI: Delegacija Srbije napustila sastanak, sramne provokacije hrvatskog predstavnika

SKANDAL NA KONFERENCIJI: Delegacija Srbije napustila sastanak, sramne provokacije hrvatskog predstavnika

DELEGACIJA Srbije i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili su danas godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbednost parlamenata Jugoistočne Evrope nakon što je poslanik hrvatskog Sabora, govoreći o Savetu Evrope, rekla da će Priština biti primljena u Savet Evrope što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

12. 06. 2024. u 16:13

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama