POTRESNA DRAMA O TESLINOJ MAJCI: Nagrada "Branislav Nušić" Milici Konstantinović

M. N. M.

12. 04. 2024. u 16:17

LAUREAT 43. nagrade "Branislav Nušić" je autorka iz Sremske Mitrovice, doktor dramske teorije Milica Konstantinović, za dramu "Đuka: Drama o Đuki Mandić u 66 slika".

ПОТРЕСНА ДРАМА О ТЕСЛИНОЈ МАЈЦИ: Награда Бранислав Нушић Милици Константиновић

UDPS

Ovaj dramski tekst o Teslinoj majci, istakao se među čak 34 teksta pristigla na 43. konkurs za originalnu dramu Udruženja dramskih pisaca Srbije, jer "dokumentarnom istraženošću, socijalno-istorijskim i civilizacijskim implikacijama, filozofskim nijansama i krajnjom poukom i porukom predstavlja jednu od najpotresnijih drama u istoriji konkursa".

- Tema pobedničke drame, "Đuka: Drama o Đuki Mandić u 66 slika", jeste kako srpska porodica u zapadnom delu našeg naroda, u kasnom 19. veku, tretira svoje crne ovce, sumanute, neradnike i "oriđinale", a ideja teksta je da i najveći procesi čovečanstva zavisi od toga da li beskorisna ljudska jedinka ima samisao, saosećanje i ljubav bar još jednog ljudskog bića - zaključio je žiri u sastavu: dramaturg Vladimir Đurić, doktor filologije i istoričar pozorišta i drame Jelena Perić i dramaturg Zoran Stefanović (predsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije i žirija).

Dramu ove srpske dramatičarke, scenaristkinje i teoretičarke umetnosti i medija, doktora nauka, profesora dramskih umetnosti, UDPS će nastojati da objavi u štampanom izdanju u ediciji "Savremena srpska drama" i preporuči za produkciju pozorišnim i filmskim produkcijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku