NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

PESMOM I NA BOMBE Vršački hor proslavio četvrt veka: Prvi nastup imali 1999. kada je gađana barutana

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

03. 01. 2024. u 12:24

TRADICIONALNIM novogodišnjim koncertom u Narodnom pozorištu "Sterija", Gradski hor "As" iz Vršca obeležio je 25 godina rada. Na ovaj jubilej amaterski hor od tridesetak entuzijasta, na čelu sa dirigentom Anđelkom Sučević, naročito je ponosan.

ПЕСМОМ И НА БОМБЕ Вршачки хор прославио четврт века: Први наступ имали 1999. када је гађана барутана

Foto: Grad Vršac

Hor je osnovan decembra 1998. jednoglasnom odlukom odbornika lokalne skupštine. Inicijator je bila upravo gospođa Sučević, penzionisana nastavnica muzičke kulture, koja je svojevremeno sa školskim dečjim horom tri puta pobedila u kultnoj emisiji "Muzički tobogan". Horisti su se okupili u martu 1999, uoči bombardovanja, a prvi nastup imali su baš u danu kada su agresori bombama gađali barutanu u Vršcu.

- Bilo je to 29. maja, na svečanosti povodom Dana grada. Sećam se da su gradskim čelnicima i svim prisutnim zvanicama suze igrale u očima dok smo pevali "Vostani Serbije" - priseća se ova dama, koja uveliko gazi devetu deceniju.

Od tada su imali više od 300 nastupa u zemlji i inostranstvu. Hvale se i činjenicom da su poznati kompozitori Nikola Rackov i Vojkan Borisavljević za njih pisali aranžmane.

Zahvaljujući njenoj ambiciji, "As" je na svom repertoaru ukupno imao oko 500 kompozicija. Pevali su ih na devet jezika - čak i na zulu jeziku. Ovenčani su brojnim nagradama. Za vreme pandemije virusa korona pevali su pod vizirima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!