NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

PREDAVANJE ISTORIČARA DR MILOŠA SAVINA: „Banat posle pada Ugarske pod osmansku vlast"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 05. 2024. u 22:28

KADA je reč o Srbima u Banatu u periodu nakon osmanskih prodiranja u Ugarsku posle Mohačke bitke, tamošnja populacija od strane pojedinih istoričara i publicista predstavljena je kao skup ljudi bez nekog naročitog kulturnog razvitka, koji su se dizali na bune i ustanke iz hira i bez neke naročite potrebe.

ПРЕДАВАЊЕ ИСТОРИЧАРА ДР МИЛОША САВИНА: „Банат после пада Угарске под османску власт

Foto KCNA

Naprotiv, priča o Banatu iz tog perioda je mnogo kompleksnija i vezana je za formiranje država na području nekadašnje Ugarske, za kneževinu Erdelj, preuzimanje ugarskog trona od strane Ferdinanda Habzburškog i kasnije Rudolfa.

U periodu do 1720. godine Banat nije bio pitoma ravnica kakvu danas poznajemo, već plodna ravnica prošarana rekama, dolinama i močvarama i barama, bez izgrađenog sistema kanala koji su izgrađeni tek u osamnaestom veku kada ova ravnica dobija svoj današnji oblik i potencijal za proizvodnju hrane. Banat kao žitnica je Turcima bio interesantan na njihovom putu prodiranja na sever kako bi, između ostalog, prehranili vojsku.  

Banat su naseljavali mnogi narodi: Huni, Avari, Sloveni. Postoje istorijski tragovi koji govore u prilog tome da je srpsko stanovništvo živelo u Banatu. Izgrađeni manastiri i crkve govore o jednoj izuzetno razvijenoj kulturi u 12. i 13. a naročito u 14. i 15. veku. U periodu pre Mohačke bitke, najznačajniji priliv Srba u Banat desio se za vreme vladavine Matije Korvina, ugarskog kralja koji je u te krajeve naselio između 120 i 150 hiljada Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića