PONOĆNA LITURGIJA: Brojni vernici se okupili u Hramu Svetog Save

Novosti online

05. 05. 2024. u 00:14

PRAVOSLAVNI hrišćanski vernici danas slave Vaskrsenje Isusa Hrista, najznačajniji hrišćanski praznik, a patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u ponoć je služio arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru.

ПОНОЋНА ЛИТУРГИЈА: Бројни верници се окупили у Храму Светог Саве

Foto: Printskrin

Patrijarh Porfirije služio je vaskršnju liturgiju uz sasluživanje beogradskih sveštenika, a pre liturgije je bila litija i služeno je Pashalno jutrenje.

Jutarnja vaskršnja liturgija u Hramu Svetog Save počeće u devet sati, a Pashalno večernje u 18 časova.

Među prisutnima su glumice Tanja Bošković i Dragana Mićalović sa sestrom, kao i bivši košarkaša Dejan Tomašević.

Tu su i brojni ministri i funkcioneri, među njima i Goran Vesić, Dubravka Đedović Handanović, Ivica Dačić, Maja Popović...

- Istinitost stradanja srpskog naroda nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije - poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Vaskršnjoj poslanici, i sa žaljenjem podsetio na "činjenicu da je svet u kome živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću, kao i u vekovima koji su mu prethodili. Svako drugo brdo na mestima gde žive Srbi svojevrsna je Golgota."

Vaskrs simbolizuje pobedu života nad smrću i posle dana žalosti ponovo su se oglasila crkvena zvona u znak radosti.

Isus Hristos je, prema jevanđeljima i verovanju, raspet u petak, u subotu je ležao u grobu, a u nedelju je vaskrsao iz mrtvih i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život. Na početku vaskršnje liturgije otpevan je vaskršnji tropar ''Hristos vaskrse iz mrtvih'' (Hristos Vaskrse iz mrtvih, smrću smrt razruši, a onima koji su u grobovima život darova).

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove