SRBIJA POKAZALA REZULTATE U POSLEDNJIH ŠEST GODINA: Još 41 milion za program "Horizontal faciliti za Zapadni Balkan i Tursku"

V.C.S.

20. 09. 2023. u 14:14

USAGLAŠAVANjE rada institucija sa evropskim standardima ključni su za poboljšanje života ljudi u Srbiji.

СРБИЈА ПОКАЗАЛА РЕЗУЛТАТЕ У ПОСЛЕДЊИХ ШЕСТ ГОДИНА: Још 41 милион за програм Хоризонтал фацилити за Западни Балкан и Турску

Vesna Lalić

Evropska unija i Savet Evrope nastaviće da podržavaju reforme i kroz zajednički program "Horizontal Faciliti za Zapadni Balkan i Tursku", za čiju je treću fazu odvojeno 41 milion evra. Ovo su zaključci prvog sastanka Upravnog odbora Programa.

Program je zajednička inicijativa EU i Saveta Evrope, traje od 2023. do 2026. i preko njega se pruža podrška korisnicama u sprovođenju reformi u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, kao i usklađivanju sa evropskim standardima.

Miroslav Gačević, pomoćnik ministra za evropske integracije Srbije rekao je da Ministarstvo prepoznaje prioritete obuhvaćene programom kao ključne za sprovođenje reformi:
- Veoma smo posvećeni održvim i kontinuiranim reformama u ovim oblastima i promociji standarda Saveta Evrope. Verujemo da će podrška planirana u okviru treće faze programa imati značajan uticaj na naše reformske napore - kazao je je Gačević.

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji konstatovao je da je primetan napredak postignut u poslednjih šest godina, ali se očekuju "još opipljiviji rezultati":

 

Vesna Lalić

Nikola Bertolini i Nada Ćuk

- Vladavina prava i osnovna prava uvek će biti temelj naše Unije. Shodno tome, napredak reformi u ovoj oblasti određuje tempo celokupnog procesa pridruživanja EU. Najznačajnija lekcija naučena u prethodnoj fazi programa bila je potreba za dubljim uključivanjem državnih i lokalnih vlasti i zainteresovanih aktera u sprovođenje aktivnosti.

Šnuc Rudolf Dur, šef Odeljenja za programe i mobilizaciju resursa u Direktoratu za koordinaciju programa Saveta Evrope, konsatovao je da Savet Evrope, sa EU, ostaje posvećen pružanju podrške Srbiji u ispunjavanju reformske agende.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku