SAD UBERITE ZOVU I ČUVAJTE JE ZA ZIMU: Lek iz prirode - čuvar imuniteta, borac protiv gripa i prehlade

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

02. 05. 2024. u 07:30

ZOVA je već procvetala tako da je vreme da se ovaj lekoviti dar prirode prikupi i sačuva za zimu.

САД УБЕРИТЕ ЗОВУ И ЧУВАЈТЕ ЈЕ ЗА ЗИМУ: Лек из природе - чувар имунитета, борац против грипа и прехладе

Foto Shutterstock

Razloga za to prema rečima Emilije Trbović, farmaceutkinje Farmaceutske komore Srbije ima jer zova sadrži supstance koje dokazano aktiviraju imuni sistem, i zato je ova biljka efikasna protiv virusa gripa, jer prema studijama smanjuje njegovo trajanje za tri do četiri dana.

Naša sagovornica napominje i da studije pokazuju da pastila sa ekstraktom zove pomaže u smanjenju simptoma gripa ako se uzme u roku od 24 sata od početka simptoma.

Uz to, ova biljka sadrži aminokiseline, vitamine A i B i značajnu količinu vitamina C, antocijanine, tanin, karotenoide, organske pigmente, glikozid i rutin koji su odgovorni za njenu efikasnost u lečenju gripa i prehlade.

- Najnovija laboratorijska ispitivanja pokazala su i njen antidijabetički efekat, ali to zahteva dodatna ispitivanja - navodi Trbovićeva.

Čaj od zove se priprema tako što se dve kašičice preliju sa 150 ml ključale vode. Ovako pripremljen čaj se konzumira tri puta dnevno. Drugi način pripreme je kuvanjem tri do šest grama cvetova u 200 ml vode i pije dva puta dnevno.

- Ono što je važno napomenuti je da se ovaj čaj ne preporučuje deci ispod 12 godina, trudnicama i dojiljama, zbog nedovoljno podataka o dejstvu u ovim populacijama - kaže naša sagovornica.

Bobice pune vitamina B

OSIM cveta, od zove se mogu koristiti i plodovi tj. bobice. Prilikom njihovog branja treba posebno obratiti pažnju da li su sve bobice potpuno zrele, pošto nezrele bobice sadrže otrovne glikozide sambunigrina. Zrele bobice su zdrave jer su bogat izvor vitamina B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)