PRAVO JE VREME ZA DIJETU: Napunite tanjir zelenišem i ne brinite za kilograme (JELOVNIK)
POČETAK proleća znači da je savršena dijeta nadohvat ruke, jer su pijace pune sveže, sezonske hrane.
Priroda je to tako udesila da bi se zamenila teška zimska hrana svežom. Konzumiranje sveže hrane olakšava jetri i bubrezima čišćenje organizma od otpadnih proizvoda, a manje hrane poput šećera, glutena i mlečnih proizvoda ublažiće upalne simptome.
Prolećni meni trebalo bi da sadrži što više zelene salate, mladog luka, rotkvica, rukole, spanaća, blitve, zelja, plavog paradajza, krompira, šargarepe, karfiola... Poželjno je da se ove namirnice što kraće termički obrađuju ili jedu u svežem, odnosno sirovom stanju.
Zeleniš koji je karakterističan za proleće po pravilu obiluje folnom kiselinom, vitaminima A i C, kao i vitaminima B kompleksa. Bogat je gvožđem i magnezijumom, ali i vitaminom E.
Ovako bi mogao da izgleda vaš prolećni jelovnik za redukciju telesne težine:
Ponedeljak
doručak: zelena salata sa tunjevinom, mladim lukom i barenim jajima
užina: šaka oraha
ručak: gulaš od nemasnog mesa i zelena salata
večera: dve kriške hleba, namaz od niskomasne pavlake, šunka i zelena salata
Utorak
doručak: dva barena jaja, rotkvice i kriška hleba
užina: jabuka i šaka badema
ručak: piletina sa karfiolom zapečena u rerni, zelena salata ili mladi luk
večera: riba, bareni krompir i salata od rukole
Sreda
doručak: topli sendvič i obilje zelene salate
užina: banana
ručak: sveža babura punjena mlevenim mesom, šaragarepom i crnim lukom, zapečena u rerni, zelena salata i rukola
večera: integralna testenina sa prelivom od mlevenog mesa
Četvrtak
doručak: omlet od dva jaja, zelena salata i hleb
užina: crna čokolada
ručak: boranija sa pilećim mesom i zelena salata
večera: projara sa šunkom i rotkvice
Petak
doručak: dva barena jaja, hleb, šolja kefira i sveža crvena paprika
užina: šaka oraha
ručak: file od oslića i salata od barenog karfiola začinjena belim lukom, sirćetom i maslinovim uljem
večera: tunjevina sa integralnom testeninom i zelena salata
Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost
Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.
10. 05. 2024. u 16:45
VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom
MESTO gde pustinjski pejzaži oživljavaju avanturistički duh, a Sredozemno more poziva na potpuno opuštanje.
13. 05. 2024. u 11:46
AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNjIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!
Spremite se za putovanje kroz tamni podzemni svet za koji do sada niste znali.
09. 05. 2024. u 11:33
Komentari (0)