Česti aplauzi Aleksandra Đorđevića tokom utakmice sa Belgijom jasno su pokazali šta misli o igri svojih momaka. Mišljenje ne odudara od toga ni kada se osvrne na celokupnu sliku dosadašnjeg dela Evrobasketa.

– Mislim da u grupnoj fazi pokazali pravo lice reprezentacije Srbije, veliku želju i borbenost. Svaka sledeća utakmica pokazala je da nam forma raste. Za razliku od Rusije, koja je odlično odigrala prva dva meča protiv Turske i nas, mi smo krenuli od malo slabijih partija. Sada smo već sigurniji i to je dobro.

Saleta posebno raduje Bogdanovićeva “svemoguća” igra.

– To smo tražili i tokom priprema, s obzirom na to šta nam se sve dešavalo. Na početku se možda nepotrebno opteretio, pre svega koševima. Toliko je polivalentan igrač da može da ima tih devet asistencija, koje za našu igru znače baš mnogo. Tu je napravio veliki napredak.

“Orlovi” su napredovali i defanzivno…

– Naša najbolja odbrana, raduje me što vidim da su veoma fokusirani. To se videlo na terenu, bez obzira na to što Belgiji ova utakmica nije značila. Tvrdim da svaki igrač, kad obuče dres svoje zemlje, ide na pobedu i u prijateljskom meču. Imali smo deset dobrih odbrana zaredom, koje su rezultirale dobrom napadačkom geometrijom.

Srbija je sve rivale mučila napadačkim skokom.

– Ofanzivni skok postao naš zaštitni znak, mislim da će doći i šut. Ima dosta igrača koji su prvi put u ovim ulogama na prvenstvu, koji se ponekad i individualno traže. Samo treba da budu koncentrisani na ono što mogu da doprinesu kada su na terenu. Manje je više.

NIŠTA OD POSETE AJA SOFIJI
PLANIRANA poseta Aja Sofiji otpala je zbog toga što će naši reprezentativci samo sutra pre meča osmine finala imati priliku da treniraju u dvorani “Sinan Erdem”.
– Ta ideja otpada, jer želimo da malo osetimo ambijent u dvorani u kojoj ćemo igrati – kaže Đorđević.

Vladimir PRERADOVIĆ