KNEŽEVIĆ JAKOM PORUKOM POSLAO VASKRŠNJU ČESTITKU: Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida

Милица Шкорић
Milica Škorić

04. 05. 2024. u 16:35

PREDSEDNIK Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

КНЕЖЕВИЋ ЈАКОМ ПОРУКОМ ПОСЛАО ВАСКРШЊУ ЧЕСТИТКУ: Ко има право да ћути док нас крчкају у караказану геноцида

DNP

- Ali da bi sin Božiji vaskrsnuo treba i mi kao narod da vaskrsnemo u moralnom, društvenom, duhovnom, materijalnom i sveukupnom smislu. Plašim se da kojim slučajem raspeti Hrist odluči da poseti Crnu Goru, malo bi ga ko od nas prepoznao u ovoj jurnjavi za prolaznim, što je možda i utešnije u odnosu na onog inkvizitora iz Sevilje o kom Dostojevski piše, koji je ljudima presuđivao u ime Gospoda, a onda kad je video Gospoda, isterao ga je iz grada zapretivši mu da će ga ponovo razapeti jer mu kvari posao - naveo je Knežević u svojoj čestitki.

Nažalost, konstatuje Knežević, načela globalnog sela i geopolitika jačeg u tom selu sve više nas dovode u stanje svejednoće i udaljavaju od principa humanosti i žrtve za bližnjega svoga.

- Ako nema Boga, onda je sve dozvoljeno, opet je negde zavapio Dostojevski, ali Boga će biti i ako ne bude nas. Što znači da nije sve do Boga, nešto je i do nas. Zato nije dopušteno ćutati ili se skrivati iza baroknih rečenica, kad svi očekuju da čuju glas razuma i srca, kad nije dovoljno jednom godišnje pomenuti Kosovo i Metohiju i naš stradalni narod na svetoj zemlji koji svojim ostankom čuva Visoke Dečane, Pećaršiju, Gračanicu, Devič, prizrensku Bogosloviju - naveo je Knežević i upitao:

- Ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je naš? I ko onda ima pravo da ćuti od ovih koji treba da govore, dok nas krčkaju u karakazanu genocida na tihoj vatri UN?

Našu crkvu, ukazao je Knežević, označili su kao ideologa i inspiratora građanskog rata u bivšoj velikoj državi, i sad je preostalo da joj za desetak dana udare i pečat genocida, i pošalju uputstvo kako od sad treba da se pišu tropari, koga spomenuti u molitvama i nad kime ne treba služiti opelo.

- Zato čekam taj glas prvopozvanih, vapaj, svejedno, samo neka se čuje, makar jedino mrava trgnuo iz sna, posle kojeg bi mrav urliknuo: Dosta je više! - naveo je Knežević u čestitki.

Knežević je čestitku uputio patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu Joanikuju, vladici budimljansko nikšićkom Metodiju, vladici mileševskom Atanasiju, vladici zahumsko hercegovačkom Dimitriju, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom