ЏЕМ ОД СЛАНИНЕ: Прави деликатес који се лако прави
Данас не говоримо о слатким џемовима, већ о нечем што се савршено уклапа у причу о послужењу које укључује хрскави хлеб, сир и орашасте плодове.
Реч је од џему од сланине, а овај необични специјалитет може да се користи у најразноврснијим оброцима и сигурно ће бити звезда сваке трепезе.
Састојци:
- 450 г сланине
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- пола шоље смеђег шећера
- пола шоље јабуковог сирћета
- пола шоље воде
- со, бибер
Припрема:
Сланину ситно насецкајте, па је пропржите у тигању док се масноћа не истопи, а ивице постану хрскаве. Када је готова пребаците је на тањир обложен убрусом да се оцеди. Две кашике масти која је остала у тигању сачувајте за касније, а остатак проспите. Вратите тигањ на ринглу, па у њему пропржите ситно насецкан лук да се застакли. Додајте ситно насецкан бели лук, па пржите још минут. Додајте зачине по укусу. У посебну чинију сједините шећер, јабуково сирће и воду. Прелијте преко лука, убаците сланину па све кувајте уз често мешање док сва течност не испари, а ви добијете сирупасту лепљиву структуру у тигању. Када се прохлади пребаците га у стаклену теглу и држите у фрижидеру.
(Stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
СЛАНИ МАФИНИ СА ЈАЈИМА И СЛАНИНОМ: Доручак који има све што волите
19. 04. 2024. у 07:00
РИБЉЕ ПЉЕСКАВИЦЕ: Посне и другачије, здрав ручак за целу породицу
18. 04. 2024. у 10:36
УЖАС НА ДУНАВУ: Сударила се два брода, има мртвих, трага се за несталима
ДВЕ особе су погинуле, а пет се води као нестало када су се два брода сударила на Дунаву, код мађарског града Вероце, око 50 километара северно од Будимпеште, саопштила је данас полиција.
19. 05. 2024. у 12:04
ШОК У УКРАЈИНИ: Зеленски би могао да буде оптужен, све ће бити познато после 20. маја
ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски би могао бити оптужен за подривање демократије у Украјини након што му мандат истекне 20. маја.
19. 05. 2024. у 08:47
ВЕЉКО ПРОГОВОРИО О КАРЛЕУШИ: Како је реаговао на шкакљиво питање водитеља
БОКСЕР Вељко Ражнатовић ретко се појављује у емисијама, посебно откако се посветио боксерској каријери и свакодневним тренинзима.
19. 05. 2024. у 12:57
Коментари (0)