Da je bilo lakše, ne bi bilo toliko dobro. Košarkaši Srbije izvukli su dvostruku korist iz znojem natopljene pobede protiv Letonije na premijeri Evropskog prvenstva u Turskoj (92:82). Pod težinom favorita izdržali su sve napade odličnog rivala i rezervisali sebi veliku količinu samopouzdanja za dalji tok takmičenja, koje se nastavlja već sutra duelom sa Rusijom u istom terminu (16.00).

Presporo su naši momci ukoračili u meč za rastrčane Letonce, kasnili sa postavljanjem odbrane na NBA modeliranu igru rivala sa napadima koji se završavaju u prvih nekoliko sekundi. Dok su lutali u potrazi za svojim identitetom, stariji Bertans i Porzingis odveli su svoj tim na “plus 12”. Selektor Đorđević najčešće je vodio dijalog sa plejmejkerima Jovićem i Micićem, pokušavajući da im pokaže put koji neće zavisiti samo od Bogdanovićeve klase.

A naš najbolji igrač, na terenu koji tako dobro poznaje i sa koševima koji ga slepo slušaju, pokazao je da Srbija ima vođu sposobnog da izvuče ekipu iz teških situacija. Bezuspešno su Letonci nastojali da predvide Bogdanove kretnje, koje su im odbranu vezivale u čvor ili ostavljale nepomičnom pri iznenadnom i nemilosrdno preciznom šutu za tri poena. Za potpuni preokret, čekalo se da još neko od Saletovih momaka dođe na posao…

Ispostavilo se da se čekalo da jedini igrač na Evrobasketu koji visinom parira Marjanoviću ode na klupu i da se našem gorostasu otvori pogled ka košu. Bez Porzingisa na terenu, letonski reket postao je Bobijevo igralište. Do poslednje četvrtine čekalo se da teren istanbulske “Ulker arene” postane igralište za većinu srpskih reprezentativaca.

Gudurić je i u svom debiju u nacionalnom timu pokazao da njegovo srce i levica ne znaju za tremu, dok je iskustvo kapitena Mačvana usmeravalo Srbiju ka sigurnoj pobedi. Tako se bar činilo dok Letonci ponovo nisu izvadili iz futrole svoje šutersko oružje i podvrgli naše momke psijološkom testiranju.

Poslednja dva minuta potvrdila su Đorđevićevu tezu o timu koji ne voli da gubi. Jović, Gudurić, Kuzmić i na kraju, maestralni Bogdanović trojkom u lice budućem protivniku na NBA parketima Porzingisu, osigurali su neprocenjivo značajni pobednički prvi korak Srbije na Evrobasketu.

VIDEO PODRŠKA ĐOKOVIĆA
PETNAESTAK minuta pre utakmice, sa velikog bima u “Ulker areni” emitovana je video poruka našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića.
– Pozdrav svim košarkaškim reprezentativcima Srbije, nadam se da ćete na Evropskom prvenstvu uspeti da ostvarite sve što želite – poručio je Nole.

MUTINA PROGNOZA
MIROSLAV Nikolić, prvi asistent selektora Saše Đorđevića, pre meča prognozirao je pobedu Srbije sa tri poena razlike. Rezultat se dugo klackao na ivici Mutinog predviđanja, ali je sigurno zadovoljan ovim promašajem.

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA NOVOSTI

Vladimir PRERADOVIĆ