UZ UPUT, ANALIZE BESPLATNE: Mikrobiološka laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje otvorena za sve Beograđane (FOTO)

B. Borisavljević

30. 04. 2024. u 19:00

GRADSKI zavod za javno zdravlje otvorio je vrata mikrobiološke laboratorije svim građanima.

УЗ УПУТ, АНАЛИЗЕ БЕСПЛАТНЕ: Микробиолошка лабораторија Градског завода за јавно здравље отворена за све Београђане (ФОТО)

Foto: I.Marinković

 Sa uputim ordinirajućeg lekara Beograđani mogu besplatno da urade široku paletu analiza, a za one koji nemaju "potvrdu" iz doma zdravlja cene su znatno povoljnije od privatnih laboratorija, ali i od sličnih državnih.

Prema rečima dr sci. med. Tijane Relić, načelnice jedinice za molekularnu dijagnostiku GZJZ, pacijenti dolaze u ambulantu zavoda gde se uzimaju uzorci.

- Radimo molekularnu dijagnostiku na prisutsvo pojedinih virusnih agenasa, koji su izazivači akutnih i hroničnih infekcija, ali koji mogu imatii onkogeni potencijal, uticati na nekontrolisano razmnožavanje patološki izmenjenih ćelija sa šansom da se jednog dana razvije karcinom - objašnjava dr Relić. - Takođe, pacijenti mogu doći radi analiza nekih bakterijskih infekcije koje mogu biti faktori rizika za mlade bračne parove koji planiraju jednog dana da se ostvare kao roditelji. U tu grupu spadaju mikoplazme, ureaplazme, kao izazivači nekih drugih polnih bolesti.

KRPELj

Na odseku za serološku dijagnostiku rade se elisa testovi za detekciju antitela vezanih za lajmsku bolest, dok se u Jedinici za molekularnu dijagnostiku GZZJZ Beograd, direktno dokazuje prisustvo bakterije Borrelia burgdorferi PCR metodom u samom prenosiocu to jest krpelju, što apsolutno nije moguće drugim metodama - kaže naša sagovornica. - Pacijenti donose krpelj u sterilnoj posudi. U roku od 48 sati, imaju mogućnost da saznaju da li je krpelj zaražen ili ne, kao i da li postoji mogućnost da se razvije lajmska bolest.

Ona ističe da, na osnovu dijagnoze koju postavljaju njihovi lekari opšte medicine, specijalisti ginekologije, urologije, dermatologije, građani mogu da dođu da urade sve zahtevane analize. Za sada ambulanta radi od 8 do 12 sati ali, obzirom da se broj pacijenata u kratakom roku udvostručio, moguće je da će se radno vreme produžiti.

- Najčešće dolaze zbog analiza HPV virusa. U 90 odsto slučajeva humani papiloma virus izaziva akutnu infekcijukoja je samoizlečiva, a virusni DNK se gubi u periodu od osam do 22 meseca - kaže dr Relić. - Međutim, u onom manjem procentu prelazi u perzistentnu infekciju, pa postoji velika mogućnost za nastanak karcionam grlića materice.

Do kraja godine u GZJZ planiraju da uvedu još jednu dijagnostičku proceduru, koja će najviše značiti budućim majkama.

- Radi se o dijagnostici trombofilije, utvrđivanja nosilaca gena kod žena i muškaracakao mogućnost nastanka tromboze u dubokim venama i kao jednogod faktora rizika koji mogu dovesti do problema u održavanju trudnoće - navodi dr Relić. - Tako će budući roditelji na jednom mestu moći da urade sve analize neophodne za planiranje potomstva.

Kada su u pitanju respiratorne infekcije, u Zavodu se radi široka paleta analiza od utvrđivanja SARS CoV-2,preko virusa influence A i B, RSV, kao uzročnika akutnih respiratornih infekcija koje dovode do upale ždrela i pluća. Takođe, moguće je i utvrđivanje infektivne mononukleoze koja je u narodu poznata kao bolest poljubca. Iako se najčešće vezuje za tinejdžerski uzrast, sve je viš obolelih iu predškolskom uzrastu. Epstein-Barr virus (izazivač infektivne mononukleoze), poseduje onkogeni potencijal pa je potrebna pravovremena dijagnoza i lečenje.

- Radimo i analize na heliko bakteriju koja, ako nije dijagnostikovana i prepozanta, ima mogućnost da dovede do podsticanja nekontrolisanog rasta ćelija domaćina,hroničnog gastristisa, a potom i karcinoma želudca - kaže dr Relić. - Prepoznata je, kao jedina bakterija koja ima onkogeni potencijal. Otkriva se direktnim dokazivanjem prisustva antigena H. pylori u stolici, dok se postojanje imunskog odgovora utvrđiuje prisustvom IgG i IgA antitela iz krvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OD BEOGRADA ZA SAMO DVA SATA: Odlične cene za prelepo letovalište - evo i gde se nalazi