STANARIMA JOŠ 100 MESTA: Novi parking u Jurija Gagarina na Novom Beogradu

Š.M.

27. 04. 2024. u 19:51

NOVO parkiralište u Gandijevoj ulici, koje ima oko 100 mesta, od juče je i zvanično otvoreno i dostupno stanarima, nakon što su prethodnih dana urađeni završni radovi, odnosno asfaltirani pristupni putevi.

СТАНАРИМА ЈОШ 100 МЕСТА: Нови паркинг у Јурија Гагарина на Новом Београду

Beoinfo

Do kraja godine u novobeogradskim blokovima biće urađeno 510 parking-mesta, u šta će grad uložiti oko milion evra.

Lokacija u Gandijevoj ulici pre izgradnje parkinga bila je zapuštena zelena površina, pa je prostor maksimalno iskorišćen za uspostavljanje parkinga. Radnici gradskih službi prvo su raščistili teren, da bi nakon toga krenulo nasipanje.

- Do kraja sledeće godine otvorićemo 2.600 parking-mesta u prestonici, a u poslednjih deset godina, prema procenama, izgrađeno je 1.250 mesta, zajedno sa garažama - rekao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić. - Mi ćemo za ove dve, dve i po godine, koliko imam priliku da vodim grad, to duplirati. Parkinga, istina, nikada nema koliko treba, oni su problem svih velikih gradova u svetu. Takođe, i kod pijace na Bežanijskoj kosi biće izgrađeno dodatnih 90 mesta.

Prethodnih godina građani Novog Beograda žalili su se da parking prostor u blokovima ne može da izdrži sve veći nalet automobila, pa su počele da se uvode zone. Ta praksa je zaživela u gotovo svim delovima najmnogoljudnije opštine, a stanovnici za simboličnu naknadu od 500 dinara mogu da priušte neograničeno mesečno parkiranje.

Zoniranje grada

PRIVREMENI organ Grada pre više od dve sedmice doneo je odluku da sve površine u vlasništvu Grada ili Republike mogu da se pretvaraju u parking-zone bez potrebe menjanja plana detaljne regulacije. Promena PDR ranije je trajala više od godinu i po, a sada će ta opcija, ukoliko bude potrebe za njom, moći da se donese po hitnom postupku.

A kako bi se poboljšala situacija i u centru grada, pre mesec dana počela je izgradnja podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici, a uskoro se očekuje da radovi startuju i u Skerlićevoj, kod Narodne biblioteke i Hrama Svetog Save na Vračaru. Takođe, izgrađeno je i podzemno parkiralište "Pinki" u Zemunu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja