Belgijski “lavovi” bili su lak plen za srpske “orlove”, koji su četvrtom pobedom (74:54) odradili izvesniji deo kombinatorike za prvo mesto u grupi. Teži su izneli hrabri Letonci, koji su u paklu “Ulker arene” bacili u očaj Tursku i njenih 13.000 navijača (89:79).

Naš nacionalni tim sa vrha D grupe, 10. septembra u osmini finala ide na Mađarsku (14.15 časova), četvrtoplasiranu selekciju iz grupe u rumunskom Klužu. Po takmičarskoj šemi, protivnik u četvrtfinalu stiže iz para Finska – Italija, dok se polufinalni rival tek nazire u krugu Litvanije, Hrvatske, Grčke i Rusije. Do finala ne možemo da se sretnemo sa španskom “inkvizicijom”, ali pogledi naših reprezentativaca u ovom trenutku ne prebacuju prvi korak ka medalji.

Plesnom tačkom u duelu sa Belgijancima, koji su se spakovali za povratak kući pre ove utakmice, Đorđevićevi momci poslali su glasnu poruku da će imati mnogo toga da kažu i kada danas pređu Zlatni rog, razdelnik azijske evropske strane Istanbula. Poprište eliminacionih mečeva i marša na medalje je “Sinan Erdem arena”, kapaciteta 13.722 mesta.

Počelo je Kuzmićevim povratkom na spisak naših najjačih centarskih aduta. Budući “kralj” Reala u prvih nekoliko minuta uspeo je da se iskobelja iz napadačkog živog blata, koje ga je vuklo nadole od starta šampionata. Nastavilo se konstantno odličnom Lučićevom igrom, a možda i do vrha igre u dosadašnjem toku takmičenja stiglo se u drugoj četvrtini utakmice pred groteskno malim brojem navijača…

Srpsku oluju koja je serijom 20-0 oduvala popularne “lavove” pokrenuo je maestralni Bogdanović, koji je na oproštaju od svoje klupske dvorane priredio retkim posetiocima kompletan košarkaški šou. Naš as popunio je i najmanje praznine svog repertoara, savršeno je spajao sve delove igre Srbije u celinu koja obećava da “momci iz drugog reda” mogu u nastavku Evrobasketa da se proguraju do počasnih mesta.

Naizmenično su Bogdanović i Marjanović častili jedan drugog asistencijama i zagrađivanjima za poene, kapiten Mačvan je još jednom odigrao ulogu plejmejkera u reketu, dok su atletske sposobnosti Lučića dale Srbiji još ozbiljniju dimenziju. Takođe i mnogo brža košarka u odnosu na prethodne utakmice, ona sa mnoštvom asistencijama, po Đorđevićevim ukusu. I odbrana je bila modelirana po selektorovom kalupu, suviše čvrsta i pokretljiva za belgijski tim, grupu sasvim solidnih igrača koji su u ovom meču izgledali kao da su zalutali na Evrobasket. Ne svojom krivicom.

JOVIĆ

IGRU je posle početnih šest i po minuta napustio naš prvi plejmejker Stefan Jović i više se nije vraćao na teren. Neposredno po izlasku sa parketa napustio je i mesto na klupi, što je izazvalo brigu zbog njegovih hroničnih problema sa leđima.

Međutim, ubrzo se vratio na klupu i poručio saigračima da je sve u redu, ali ga selektor iz predostrožnosti više nije vraćao u igru.

DVORANA: Fenerbahče arena. Gledalaca: 500. Sudije: Maconi (Italija), Cmikijevič (Poljska), Horozov (Bugarska).

BELGIJA: Lekomt 12, Van Rosom 9, Ervel 10, Mvema, Tabu, Seron 8, Salumu 7, Žile, Se Zeuv, Tumba 6, Bako 2, Kestelot.

SRBIJA: Mačvan 10, Bogdanović 15 (9sk), Lučić 8, Milosavljević, Birčević, Štimac 5 (6sk), Lazić, Micić 1 (9sk), Gudurić 6, Jović, Kuzmić 7, Marjanović 22 (7sk).

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA „NOVOSTI“: ISTANBUL

Vladimir PRERADOVIĆ